Nieuws: 03 sep 2018

Preventief hervinden van duurzame inzetbaarheid

Het begrip duurzame inzetbaarheid is een breed begrip en elke branche wordt geconfronteerd met medewerkers die opeens niet meer inzetbaar blijken te zijn. Niet altijd werd voorzien dat een medewerker uit zou vallen met stressgerelateerde klachten. Niet alle medewerkers lopen er ook mee te koop dat het eigenlijk niet goed met hen gaat. Ze willen niet moeilijk doen en denken dat zij zichzelf met hun sterke wil wel op de rit kunnen houden. Vaak lukt dat ook wel, maar soms wordt het uiteindelijk toch allemaal teveel. De medewerker brandt op, raakt uitgeput en soms is de weg terug naar de oude functie, niet een duurzame optie.

In een coachingstraject, preventief of curatief, komen in zijn algemeenheid drie domeinen aan de orde: In de praktijk blijkt de vraag ‘wat wil je’ veelal de lastigste om te beantwoorden. Loopbaanadviseur Rozemarijn Dols wijt dit er aan dat verschillende en tegenstrijdig de aspecten zijn die iemand in beweging zetten (drijfveren) of juist geweldig blokkeren (belemmeringen en overlevingsstrategieën).

Herontdekken van gezondheid

Zo coachte ik een dame, die vastliep in haar goedbetaalde functie van commercieel medewerker in een goedlopend vastgoedbedrijf. Ze had zich nog niet ziek gemeld, maar dat zou waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten als ze zou doorgaan op de manier zoals ze altijd deed. We raakten in gesprek en op de vraag “wat wil je”, kwam het te verwachten antwoord: “precies dat wat ik nu doe! Ik heb een mooie functie, krijg goed betaald en heb aanzien”. Vervolgens moest zij huilen want eigenlijk, vertelde ze me toen ze haar emoties weer wat onder controle had, wist zij helemaal niet meer wat zij wilde. Via een verkennend gesprek kwamen we op het onderwerp wat haar grootste levenswaarden zijn. Ik gaf haar als huiswerkopdracht voor de volgende afspraak mee dat zij op een lijst zou aanvinken wat haar belangrijkste waarden zijn.

Het belangrijkste wat er kon gebeuren bij de coachee was nu gebeurd! Ze was in de tijd die lag tussen de vorige en deze sessie erachter gekomen dat wat ze deed eigenlijk helemaal niet leuk vond. Van huis uit had ze de waarde meegekregen dat ze veel geld zou moeten verdienen en een goede positie zou verwerven. Haar ouders hadden altijd erg hard gewerkt en waren beiden directeur van een goedlopend autobedrijf, maar háár diepe droom was voor mensen te zorgen. Ze was zelf al een stap verder gegaan. Ze had in de tussenliggende weken al naar een HBO opleiding gezocht die ze wilde gaan doen (verpleegkunde) en was al op zoek gegaan naar vacatures in de zorg, waar ze de start van haar droom zou kunnen gaan verwezenlijken.

Ik heb deze dame nog een aantal maanden begeleid. Al snel vond ze een andere baan in een ziekenhuis en ging studeren. Onlangs kreeg ik een app van haar dat ze, na haar afstuderen, was gaan werken als kinderverpleegkundige in Sudan en dat ze nu eindelijk het idee had dat ze op haar plek zat.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Bel ons op 088 – 28 66 055 of vul het contactformulier in.

Auteur: Marianne van der Meer, Employability coach, Active Health Group