Nieuws: 16 apr 2018

" alt="">

Jongere collega’s en vrouwen missen empathie op de werkvloer

Donald Trump is niet de enige die soms een spiekbriefje moet gebruiken om empathischer te zijn. Althans, als het aan Nederlandse kantoormedewerkers ligt. Het merendeel van hen ergert zich aan een gebrek aan inlevingsvermogen van hun collega’s. Van de vrouwen is dit zelfs 80%, van jongere werknemers 84%. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Traintool onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.

Dat empathie voor vrouwen een groter issue vormt dan  voor mannen, blijkt ook uit het feit dat ze behulpzame en begripvolle medewerkers meer waarderen. Gevraagd naar de ideale collega, zijn dit de twee eigenschappen die vrouwen significant vaker noemen dan mannen (respectievelijk 59% tegenover 49% en 23% tegenover 16%). Vrouwen zijn zelf dan ook empathischer dan mannen, wijzen meerdere onderzoeken uit. Van de medewerkers tussen 18 en 24 vindt liefst 84% dat hun collega’s wel wat meer inlevingsvermogen mogen tonen.

Lager opgeleid, empathie iets belangrijker

Het onderzoek is uitgevoerd onder kantoormedewerkers in verschillende sectoren. Opvallend is dat meer ‘zachte’ sectoren zoals zorg en welzijn niet anders scoren dan bijvoorbeeld financiële dienstverlening op voorkeur voor empathie. Wel is er een klein verschil in opleidingsniveau: naarmate mensen lager zijn opgeleid, vinden ze empathie iets belangrijker en ergeren ze zich meer aan kortaf reageren en met de deur in huis vallen.

Bron: Traintool